Arkojen koirien selviytymisstrategiat – kuinka tukea koiraa

 

Pelokkaasta pärjääjäksi-kurssi

Herkät Henkat ja Helinät-webinaari

Arkuus on monelle koiranomistajalle tuttu haaste, joka voi näkyä eri tilanteissa monin tavoin: koira saattaa pelätä vieraita ihmisiä, ääniä, uusia ympäristöjä tai jopa tiettyjä esineitä. Koiran arkuuden käsittely vaatii pitkäjänteisyyttä, johdonmukaisuutta ja ennen kaikkea ymmärrystä koiran tunteista. Tässä blogikirjoituksessa käsitellään arkojen koirien tukemista sekä ohjaajan kehitystä koiran turvallisuudentunteen vahvistamisessa.

Ymmärrä arkuuden syyt

Arkuus voi johtua monista eri tekijöistä, kuten

  • perimästä,
  • puutteellisesta sosiaalistamisesta,
  • negatiivisista kokemuksista
  • terveydellisistä ongelmista
  • arkuus ei monestikaan johdu ohjaajasta

Ennen kuin aloitat koiran kanssa työskentelyn, on tärkeää arvioida, mistä sen pelot mahdollisesti johtuvat. Esimerkiksi kivusta kärsivä koira voi reagoida arasti tietyissä tilanteissa, ja tällöin eläinlääkärin konsultointi on ensimmäinen askel. Sairasta koiraa ei voi kouluttaa. Se on ensin hoidettava kuntoon.

Ohjaajan tärkeimmät selviytymisstrategiat

1. Pysy rauhallisena ja johdonmukaisena

Arka koira lukee herkästi omistajansa tunnetilaa. Jos olet itse hermostunut tai epävarma, se voi pahentaa koiran reaktiota. Keskity siihen, että oma kehonkielesi ja äänensävysi viestivät rauhallisuutta ja varmuutta.

2. Opi lukemaan koiraasi

Koira antaa usein hienovaraisia merkkejä epämukavuudesta, kuten korvien taaksevetämistä, lipomista, katseen väistämistä tai kehonkielen jännittymistä. Kun opit tunnistamaan nämä signaalit ajoissa, voit mukauttaa toimintasi ja auttaa koiraa selviytymään tilanteesta ennen kuin se muuttuu liian stressaavaksi. Ensisijaisesti näissä tilanteissa tulee helpottaa koiran oloa. Ahdistus ja pelko lisääntyvät kokemalla niitä.

3. Suunnittele ja ennakoi

Kun tiedät, että koirasi on herkkä tietyille ärsykkeille, voit ennakoida haastavat tilanteet ja valmistautua niihin. Esimerkiksi uusien ihmisten tai vieraiden koirien kohtaamisissa voit antaa koiralle mahdollisuuden tarkkailla tilannetta turvallisen välimatkan päästä ennen lähestymistä.

Joskus arat koirat valitsevat stratgiakseen intensiivisen haistelun eli poistuvat henkisesti tilanteesta. Jos se on sinun koirasi stratgia, opi tuntemaan se.

Koiran tukemisen avainasiat

1. Anna koiralle kontrollin tunnetta

Anna koiran itse valita, kuinka lähelle se haluaa mennä pelottavaa asiaa. Älä pakota sitä tilanteisiin, jotka saavat sen tuntemaan olonsa turvattomaksi. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koira saa itse päättää, haluaako se tervehtiä vieraita ihmisiä vai pysytellä etäällä.

2. Käytä positiivista vahvistamista

Palkitse koiraa kaikista rohkeista teoista, vaikka ne olisivat kuinka pieniä. Jos koira esimerkiksi uskaltaa vilkaista aiemmin pelottavaa esinettä tai kulkea vähän lähemmäksi uutta ympäristöä, palkitse se herkuilla, kehulla tai leikillä.

3. Opeta koiralle turvasana tai -käytös

Tietyt käytökset, kuten katsekontakti tai istuminen, voivat toimia turvamekanismeina koiralle, kun se kohtaa pelottavia tilanteita. Kun koira oppii yhdistämään nämä käytökset rauhallisuuteen ja palkkioon, se voi käyttää niitä omatoimisesti rentoutuakseen haastavissa tilanteissa. Turvasana taas on sana, jolla saat koiran käytöksen suuntautumaan itseesi. Tämä saattaa helpottaa koiran oloa, kun se saa siirtää huomion toisaalle kuin potentiaaliseen uhkaan. Se voisi olla esim. katso, jolla koira siirtää katseensa uhkasta pois. Katseyhteyden katkaiseminen on usein avainasiassa haastavien tilanteiden kohdalla. 

4. Hyödynnä vastaehdollistamista ja siedättämistä

Jos koira pelkää tiettyjä ääniä, voit aloittaa niiden toistamisen hyvin hiljaisella volyymillä samalla, kun tarjoat sille miellyttäviä kokemuksia, kuten herkkuja tai leikkiä. Vähitellen äänen voimakkuutta voidaan lisätä, kunnes koira ei enää reagoi siihen pelokkaasti. Tai ihmiseen siedättäminen aloitetaan niin kaukaa, että koira ei reagoi ihmiseen ja kykenee esimerkiksi leikkimään ohjaajan kanssa tai tekemään simppeleitä temppuja.

5. Luo turvallinen ympäristö

Anna koiralle paikka, jossa se tuntee olonsa turvalliseksi. Tämä voi olla esimerkiksi pehmustettu peti hiljaisessa huoneessa tms., jossa se saa rauhoittua tilanteen niin vaatiessa.

Pelokkaat koirat ilmentävät usein aggressiota halutessaan karkoittaa uhkan. Se voi olla irvistely, haukkumista, murinaa tai hyökkimistä. Yritä olla viemättä koiraa tilanteeseen, jossa se kokee, että hyökkäys on paras puolustus. Työstä sille toinen strategia.

Harjoituksia itsetunnon ja itsepystyvyyden vahvistamiseen

1. Tempputreeni

Opeta koiralle uusia temppuja, kuten tassun antaminen, pyörähtäminen tai esineen nostaminen. Oppiminen ja onnistumiset vahvistavat koiran itseluottamusta ja luovat positiivisia kokemuksia sen kanssa työskentelyyn.

2. Hajutyöskentely

Hajutyöskentely, kuten namien piilottaminen ja etsiminen, kehittää koiran ongelmanratkaisukykyä ja antaa sille mahdollisuuden käyttää luontaista kykyään. Se on myös loistava tapa lisätä koiran itsenäisyyttä ja rohkeutta uusissa ympäristöissä.

3. Look at That -protokolla

Tämä harjoitus auttaa koiraa käsittelemään pelottavia ärsykkeitä hallitusti. Aloita sillä, että koira katsoo pelottavaa asiaa etäältä ja palkitse se välittömästi herkulla tai kehulla. Toista harjoitusta asteittain, vähitellen vähentäen välimatkaa, kunnes koira alkaa yhdistää ärsykkeen positiivisiin kokemuksiin. Tämä tekniikka auttaa koiraa oppimaan, että se voi kohdata pelottavia asioita turvallisesti ilman, että sen tarvitsee reagoida pelokkaasti. Se myös alkaa itse kertomaan ohjaajalle, että tuolta tulee esim. toinen koira, mutta ei reagoi siihen sen kummallisemmin.

4. Tutustu virheettömään oppimiseen

Arkojen koirien kohdalla koulutuksessa on tärkeää, että koira onnistuu koko ajan. Silloin se kokee onnistumisen tunnetta, joka on kriittistä itsetunnon ja itsepystyvyyden tunteiden syntymiselle.

Tukitaitoja aralle koiralle

1. Rauhoittuminen 

Opeta koiralle vihje, joka auttaa sitä rauhoittumaan esimerkiksi vieraassa paikassa tai jännittävässä tilanteessa. Tämä voi olla esimerkiksi ”makuulle” -vihje yhdistettynä rentoutumiseen. Se voi myös olla rento perusasento lähellä ohjaajaa tms.

2. Kohdetyöskentely

Koiran opettaminen koskettamaan esimerkiksi kämmentä tai esinettä nenällään auttaa sen keskittymään ohjaajaan haastavissa tilanteissa ja tarjoaa sille hallinnan tunnetta.

3. Luopuminen ja hallittu odottaminen

Kun koira oppii luopumaan herkuista tai leluista ja odottamaan rauhallisesti, sen impulssikontrolli kehittyy, mikä auttaa sitä säätelemään tunteitaan myös jännittävissä tilanteissa.

4. Rauhoittumisalusta

Opeta koira menemään omalle matolleen ja rentoutumaan siellä. Tämä antaa sille turvallisen paikan esimerkiksi vieraiden tullessa tai muissa stressaavissa tilanteissa tai kun se tarvitsee taukoa. Muistathan antaa sille riittävästi taukoja?

Rauhoittumisalustan osaaminen on hieno tukikäytös aralle koiralle

Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta

Arkojen koirien kanssa työskentely vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Edistysaskeleet voivat olla pieniä, mutta jokainen onnistuminen vahvistaa koiran itseluottamusta. Tärkeintä on tukea koiraa sen ehdoilla ja edetä sen mukavuusalueen rajoilla ilman, että se joutuu ylitsepääsemättömään stressiin. Ensisijaisesti arkojen koirien kohdalla on tärkeää saada turvallisuuden tunne ja luottamus kuntoon ennen kuin tehdään haastavampia juttuja. Tällöin ohjaajan on tärkeää panostaa tukitaitoihin, koiran itseluottamuksen kasvuun ja koira-ohjaajasuhteen rakentamiseen.

Kun sekä koira että omistaja oppivat selviytymisstrategioita, arjen haasteet helpottuvat ja koiran luottamus kasvaa. Onnistumiset tuovat iloa molemmille ja vahvistavat suhdetta, mikä onkin kaiken pohjimmainen tavoite.

Meidän tämän hetken tuotteet tukemaan herkän koiran ohjaajia:

Pelokkaasta pärjääjäksi-kurssi

Herkät Henkat ja Helinät-webinaari

Yksityisvalmennus livenä tai netitse

 

Takaisin blogiin