Häiriö!
Share
Oletko kokenut, että et saa koiraasi yhteyttä ja se ei pysty keskittymään? Minä olen. Se on ärsyttävää. Miksi se tapahtuu? Syitä voi olla useita ja ne esiintyvät yleensä yhdessä:
- ympäristö on liian haastava
- jokin muodostaa ylittämättömän häiriön
- tunnetila on liian haastava/korkea
- koiralta vaaditaan liikaa sen osaamistaitoon nähden
- yleistäminen on jäänyt tekemättä
- nämä kun kaikki yhdistyvät, tehtävä on mahdoton
Yllä olevassa kuvassa on Ninni, meidän nuorin koiramme, jolle toiset koirat ovat olleet noin puolen vuoden iästä lähtien haaste. Se häiriintyy niiden läsnä olosta, jos niiden kanssa treenataan. Tätä asiaa olemme suitsineet jo pidemmän aikaa, ja se onkin parantunut kovasti. En kuitenkaan ole koskaan ollut sen kanssa isossa ryhmässä, joten se saattaa olla meidän seuraava haasteemme.
Mitä tälle voisi tehdä? Yksinkertainen on kaunista. Ei kannata tehdä liian pitkällisiä päätelmiä ja käyttää selityksenä inhimillisiä kuvitelmia koiran käytöksestä (esim. näyttää keskisormeaan tms.). Tämä vain estää tilanteen korjaamisen. Kysy itseltäsi, mitä koira tekee ja lähde muuttamaan sitä, niin saat sitä käytöstä, mitä haluat. Oikea tunnetila seuraa käytöstä.
- Jos palkkaat kontaktia, saat keskittymistä
- Jos palkkaat rauhallista käytöstä, saat rauhallista käytöstä
- Jos vahvistat kiihtynyttä käytöstä, saat kiihtynyttä käytöstä.
- Mieti tarkkaan, minkälaista käytöstä haluat vahvistaa
Mitä voisi tehdä? Paljonkin. Koiran luonteen ja käytöksen tunteminen on avain tähän. Koiraa voi kouluttaa vain, jos sinulla on tämän huomio. Jos näin ei ole, niin tehtävänäsi on ensin saatava se.
- Tarkkaile ympäristöä ja ota se hallintaasi. Jos ympäristössä on jotain, joka häiritsee koiraasi, poista se tai vie koirasi kauemmaksi tai pois kokonaan.
- Arvioi häiriöitä ja tee tarvittavat toimenpiteet (katso yllä)
- Arvioi sen osaamista: älä vie koiraa tilanteeseen, joka on sille liian vaativa
- Jos se on kiihtynyt, poista tilanteesta
- Jos se vaikuttaa poissaolevalta, eikä kykene suoriutumaan, vie se pois.
- Jos se pystyy olemaan kanssasi kontaktissa, vaikka muu on liian vaikeaa, niin vahvista sitä. Tällöin koiran huomio pysyy sinussa ja se vahvistuu koko ajan. Saatat jopa voida nostaa kriteeriä pikkuhiljaa.
- Jos jokin häiriö tai ympäristö on liian haastava, niin lähde vahvistamaan ensin kontaktia niin kaukana häiriöstä, että koirasi pystyy tekemään yhteisyötä kanssasi. Sitten voi nostaa kriteeriä pikkuhiljaa.
- Palkkionlaadun nostaminen parantaa onnistumisen mahdollisuutta. Kokeile, mikä toimii!
- Treenaa mahdollisimman monipuolisesti eri ympäristöissä ja häiriöissä ja keskity onnistumisiin. Tämä on yleistämistä.
- Älä rankaise: on epäreilua rankaista koiraa, joka on stressaantunut, ymmällään tai kiihtynyt. Varsinkin, jos olet itse vienyt koiran tilanteeseen, jossa se ei voi suoriutua.
- Jos osallistut ryhmäkoulutukseen, niin keskity omaan koiraasi ja sen onnistumiseen. Voi olla teidän tulevaisuudelle hyväksi, että keskityt vain teihin ja siihen, että saat kontaktin pelaamaan. Tulee niitä koulutuksia myöhemminkin.
Pohdi sitä, missä häiriöissä ja ympäristöissä koirasi pystyy toimimaan kanssasi. kirjaa ne ylös. Kirjaa ylös myös ne, jotka muodostavat teille haasteen. Valitse niistä yksi kerrallaan ja lähde työstämään niitä yksinkertaisen kontaktiharjoituksen kanssa. Tähtäimessä on se, että kukin haaste saadaan nousemaan "kyllä"-luokkaan, jolloin se ei enää ole haaste. Huolehdi, että palkkio on niin hyvä, että saat koirasi jakamattoman huomion. Jotkut koirat vaativat paljon onnistuneita toistoja, toisten kanssa pääsee vähemmällä. Älä kuitenkaan vertaa teitä muihin, se ei auta ketään.
Erota tunteesi tästä. Hermostumalla vaikeutat asiaa. Jos koirasi käyttäytyy jollain tietyllä tavalla, niin se ei ole loukkaus sinua kohtaan. Se vaan käyttäytyy niin. Mieti, kuinka ratkaiset haasteenne.
Keväällä meillä kaksi kurssi tähän aiheeseen: