Kun koira kiihtyy muista koirista – näin autat sitä

Kun koira kiihtyy muista koirista – näin autat sitä

Kuva: Henna Kyllönen

Moni koiranomistaja kohtaa tilanteita, joissa oma koira kiihtyy nähdessään toisen koiran. Se voi haukkua, vetää hihnassa, hyppiä tai jähmettyä paikoilleen. Se voi merkitä myös sitä, että koira ei pysty keskittymään muuhun harjoitteluun esim. noutotehtäviin. Tämä käytös voi olla seurausta innostuksesta, epävarmuudesta, pelosta tai turhautumisesta. Onneksi on keinoja, joilla voit auttaa koiraasi säätelemään tunteitaan ja reagoimaan rauhallisemmin. Tässä käytännön vinkkejä, joilla voit tukea koiraasi näissä tilanteissa!

1. Pidä sopiva etäisyys

Kun koira kiihtyy, on tärkeää, että se saa käsitellä tilannetta ilman, että se joutuu liian suureen haasteeseen. Usein paras ratkaisu on ottaa etäisyyttä muihin koiriin. Kokeile, missä vaiheessa koirasi pystyy vielä reagoimaan rauhallisesti ja jää siihen kohtaan harjoittelemaan. Vähitellen etäisyyttä voi lyhentää, kun koira alkaa oppia uutta tapaa suhtautua tilanteeseen. Heti kun menetät koiran läsnäolon, olette liian lähellä häiriötä.

2. Ole itse rauhallinen

Koirat lukevat omistajiensa tunnetiloja erinomaisen tarkasti. Jos kiristät hihnaa, hengität pinnallisesti tai jännität tilannetta, koirasi huomaa sen ja reagoi helposti vielä voimakkaammin. Keskity hengittämään rauhallisesti, pidä hartiat rentoina ja liiku hallitusti. Tämä voi auttaa myös koiraasi tuntemaan olonsa turvallisemmaksi.

3. Suuntaa huomio muualle

Jos huomaat, että koirasi alkaa kiihtyä, voit tarjota sille muuta tekemistä. Voit pyytää sen etsimään maahan pudotettuja nameja, tekemään yksinkertaisia temppuja tai keskittymään sinuun pienen tehtävän avulla. Tämä ei tarkoita, että koiran tunnetta pitäisi kieltää (se on validi tunne), vaan että sille annetaan vaihtoehtoinen tapa toimia. Jos vain kiellät, et ohjaa sitä toimimaan muuten. Esim. jos sanot koiralle Jätä! siitä pitäisi seurata vaikka se, että koira tulee luoksesi ja ottaa kontaktin. Silloin koiralle on koulutettu käytös luopumista varten. Jos koira ei Jätä! vihjeellä muuta käytöstään, niin silloin sille ei joko ole koulutettu kunnolla käytöstä vihjeeseen tai se ei pysty noudattamaan sitä, koska on reagointikynnyksensä toisella puolella.

4. Palkkaa rauhallisuudesta

Huomioi ja vahvista pienimmätkin hetket, joissa koira pysyy rauhallisena toisen koiran läsnä ollessa. Jos se vilkaisee koiraa ilman kiihtymistä tai rentouttaa kehoaan hetkeksi, voit palkata sen herkulla, kehuilla tai vaikka hetken vapaudella nuuskia ympäristöä. Ajan myötä koira alkaa ymmärtää, että rauhallinen käytös kannattaa enemmän kuin kiihtyminen.

5. Poistu tilanteesta tarvittaessa

Joskus tilanne on liian vaikea ja koiran kiihtyminen kasvaa niin suureksi, ettei se pysty enää keskittymään mihinkään. Tällöin on täysin oikein kääntyä pois ja siirtyä kauemmas. Koiran oppiminen tapahtuu parhaiten silloin, kun se pysyy tilanteessa vielä hallinnan rajoissa eikä joudu liian suureen stressiin.

6. Harjoittele hallituissa tilanteissa

Jos koirasi kiihtyy usein toisista koirista, voi olla hyödyllistä harjoitella hallitusti. Voit sopia tutun koiranomistajan kanssa harjoitustapaamisia, joissa koirat eivät pääse suoraan kontaktiin, vaan harjoittelevat toistensa läsnäoloa rauhallisissa tilanteissa. Näin koira saa oppia uutta käytöstä ilman, että se joutuu liian vaikeaan tilanteeseen. Rajaa siis ympäristöä ja sen häiriöitä. Ryhmätreenit eivät välttämättä sovi tällaisille tapauksille ainakaan aluksi, vaan työskentely parina voi olla parempi ratkaisu.

7. Varaa runsaasti aikaa harjoitteluun

Mikään ei muutu, jos ette harjoittele tarpeeksi. Mikään ei myöskään muutu, mikäli epäonnistumisia tulee jatkuvasti. Onnistuneiden harjoitusten määrä on kriittistä onnistumiselle. Jos esim. lenkkeily on jatkuvaa hampaiden kiristelyä, niin rajaa se sellaisiin aikoihin ja paikkoihin, että on mahdollista liikkua ilman jatkuvia kohtaamisia. Sillä teillä on molemmilla oikeus myös rauhallisiin lenkkeihin.

Kaksi konkreettista harjoitusta rauhoittumisen tukemiseen

🔹 Look at That
Seiso riittävän etäällä toisesta koirasta, jotta oma koirasi ei vielä kiihdy. Anna sen katsoa toista koiraa ja heti, kun se vilkaisee sitä,  merkkaa vilkaisu palkkasanalla, palkitse koiraa pois päin toisesta koirasta ja anna sen katsoa uudelleen. Toista harjoitusta ja vähitellen lyhennä etäisyyttä, kun koirasi oppii reagoimaan rauhallisesti ja bongailemaan rauhassa toisia koiria.

Lähde: Canva

🔹 Seuraamisen harjoittelu monipuolisesti
Harjoittele koiran kanssa seuraamista katsekontaktisssa. Katsekontaktin pitkä kestoinen pitäminen auttaa koiraa esim. ohituksissa. Se että koira osaa pyydettäessa seurata kontaktissa häiriön läsnäollessa helpottaa valtavasti kohtaamisissa toisten koirien kanssa. Opeta se myös oikealle puolelle, jolloin voit aina olla koiran ja kohtaavan koirakon välissä. Huomioi kuitenkin, että tämä vaatii runsasta onnistunutta harjoittelua, eikä tapahdu yhdessä tai kahdessa viikossa.

🔹Tutustu esim. Seuraamiseen omaehtoisuutta virtuaalikurssi tai Rennosti taluttimessa-webinaari (30.3.2025)

8. Ohjeita muille koiranomistajille

Jos näet toisen koiran kiihtyvän kohtaamistilanteessa, voit omalla käytökselläsi helpottaa tilannetta:
🔹 Pidä oma koirasi rauhallisena ja vältä sen tuijottamista kiihtyneen koiran suuntaan.
🔹 Anna tilaa – väistä tarvittaessa tai kulje kauempaa, jotta toisella koirakolla on mahdollisuus hallita tilanne.
🔹 Älä provosoi tilannetta innostamalla tai tervehtimällä kiihtynyttä koiraa.
🔹 Ole ymmärtäväinen – jokainen harjoittelee ja tekee parhaansa oman koiransa kanssa.

🔹Jätä kaikki ylemmyyden tunteet pois

Yhteenveto

Koiran kiihtyminen toisista koirista ei ole harvinaista, mutta johdonmukaisella ja rauhallisella harjoittelulla voit auttaa koiraasi säätelemään tunteitaan paremmin. Muista pitää etäisyyttä, pysyä itse rauhallisena ja palkata koiraasi pienistäkin onnistumisista. Ajan myötä harjoittelu tuottaa tulosta, ja lenkit muiden koirien lähellä muuttuvat stressittömämmiksi sekä sinulle että koirallesi. 

#KoiranVire #Rauhoittuminen #Kohtaamistilanteet

Takaisin blogiin