Luoksetulo

Luoksetulo

Halukas luoksetulo on koiran perustaito, johon investoimalla omistaja saa tottelevaisen koiran.  Harjoittelu aloitetaan välittömästi, kun pentu tulee taloon. Pikkupentu on vielä varsin riippuvainen omistajastaan ja ulkomaailma ei vielä kiinnosta valtavasti. Tällöin luoksetulon harjoittelu uppoaa hyvään maaperään. Pikkupennun kanssa harjoittelu kantaa hedelmää myöhemmin, kun teiniaika on ohi. Teini-ikäiselle koiralle saattaa hyvinkin tulla taantuma sen jo entuudestaan osaamiinsa asioihin.

 

Noudon onnistumiseen tärkeää on osataluoksetulo.

 

Luoksetulo kannattaa opettaa sekä sanallisella kutsulla esim. Tule! ja myös pillillä.

 

Pilli on jokaisen koiran omistajan perusvaruste, joka olisi hyvä hankkia. Miksi?  Kunnolla pilliin ehdollistettu luoksetulo takaa hyvän luoksetulon tilanteessa kuin tilanteessa. Ja toimiva luoksetulo on melkein elinehto koiran kanssa. Luoksetulo pillillä voi olla vaikka kaksi lyhyttä tai lyhyiden vihellysten sarja. Sen tulee olla aina sama.

 

Ruoka-aikojen yhteydessä koira kutsutaan syömään pillillä. Tarkoitus on, että luoksetulo liitetään johokin miellyttävään. Tällöin halu tulla luokse kasvaa. Yleensä kaikille pennuille kelpaa namit enemmän kuin hyvin. Kun pentu kasvaa, niin harjoitukset siirtyvät ulos ja vaativuus kasvaa vähitellen. Pentua ei kutsuta pentua luokse, jos sillä on mielenkiintoista tekemistä esim. leikkii toisen koiran kanssa. Silloin mennään hakemaan pentua.

 

Palkan tulee olla jotain sellaista, mitä koira arvostaa:
  • kehuja
  • silityksiä ja rapsutuksia
  • leikkiä
  • vapaana juoksemista
  • noutoja
  • nameja
Koiraa ei voi palkita sellaisella, mitä se ei arvosta. Sillä mitä ihminen arvostaa ei ole väliä.

 

Koiraa ei koskaan saa rankaista, kun se tulee luokse. Ei vaikka suussa olisi emännän parhaat korkokengät tai isännän kännykkä. Äärimmäisin esimerkki asiasta tuli aikoinaan, kun lenkitin koiriani Tuusulan Firan montuilla ja vastaan tuli nuori tanskandoggi. Se oli valtavan innostunut meidän koirista ja sen isäntä ei saanut sitä tulemaan takaisin. Mitä ukko teki, kun sai koiran tulemaan luokseen vihdoin viimein? Hakkasi koiran. Sillä ei varmasti saada koiran luoksetulomotivaatiota kasvatettua. Hävettää vieläkin, etten puuttunut asiaan, mutta en nuorena tyttönä uskaltanut.

 

Kasvattaja tekee palveluksen kasvatinomistajille ehdollistamalla pennut luoksetulovihellykseen ruokinta-aikojen yhteydessä. Tällöin on jo puoli työtä tehty ja pennuilla on melkein automaattiseksi asennettu luoksetulo. Mutta harjoittelu ei saa jäädä tähän, vaan tulevan omistaja tulee tietysti kehittää ja ylläpitää sitä.


Takaisin blogiin