Milloin palkita ja milloin ei?
Share
Moderniin eläinten koulutukseen kuuluu vahvasti se, että hyvää käytöstä palkitaan. Tässä olennaista on se, että keskitytään nimenomaan siihen, miten koiran halutaan käyttäytyvän. Silloin saadaan juuri sitä, mitä halutaan.
Tähän kuitenkin liittyy olennaisesti se, että pitää pystyä olemaan palkitsematta koiraa, jos se alisuoriutuu. Tätä kutsutaan negatiiviseksi rankaisuksi/heikenteeksi.
Otetaan esimerkiksi koira, joka osaa luovuttaa käteen. Tällöin sitä ei pidä palkita tiputtelusta.
Esine käteen: palkka
Esine tippuu: ei palkkaa
Mitä on alisuoriutuminen? Tämä tarkoittaa sitä, että pääosa koiran suorituksista on tietyntasoisia (hyviä toisin sanoen). Osa taas voi olla selkeästi heikompia eli alisuoritettuja. Tässä kuitenkin pitää olla herkkänä ja rehellinen. Alisuoriutuuko se ei oikeasti vai eikö se osaa?
Saattaa olla tilanteita, jossa koira ei vaan kykene suoritumaan normaalilla tasollaan. Tällaisia ovat esimerkiksi ryhmätreenit ja koulutusleirit/-kurssit. Koira tarvitsee aikaa sopeutuakseen tilanteeseen. Usein ne myös tarvitsevat kriteerin laskua hetkellisesti, jotta voivat ottaa kiinni homman juonesta. Tällöin ne myös tarvitsevat kriteerin mukaista palkkaa. Kun koira saa jujusta kiinni, niin kriteeriä voidaan taas nosta.
Kriteeri voi olla vaikka kääntyminen
Päätä etukäteen, että mikä on kriteeri ja mikä on palkkio/rankaisu. Tässä pitää tietää, että mitä ne kullekin koiralle ovat. Esimerkiksi näin:
Tehtävä: haku ja käännöspilli
Kriteeri: kääntyy välittömästi
Palkkio: haun jatkuminen
Rankaisu: haun poistaminen (keskeytetään harjoitus ja pannaan koira kiinni ilman mitään kummempaa tunnelatausta).
kesto: 3 x 5 min (selkeät paussit välillä).
Treenisuunnitelman kirjoittaminen on omaksuminen kannalta fiksua.
Sitten lähdetään tekemään harjoitusta. Harjoituksen kesto ei voi olla kovin pitkä, sillä ei kenenkään aivot jaksa sellaista tarkkaavaisuutta pitkään. Mikäli kaikki menee hyvin, niin seuraavalla kerralla nostetaan kriteeriä. Jos taas ei, niin seuraavalle kerralle tulee miettiä jotain, jolla koira saadaan ymmärtämään. Toisin sanoen kriteeriä on laskettava.