Mitä haluan sinun tietävän, kun aloitat uuden harrastuksen koirasi kanssa!
Share
Itse kuulun niihin, jotka on menny takapuoli edellä puuhun ja ihmetellyt sitten, että miten tässä näin kävikin! Olisin niin tarvinnut parempaa ohjaamista koirien kanssa.
minä ja Tarkku kesällä 2005
Haluan nyt jakaa muutaman ajatuksen siitä, että miten kannattaisi edetä. Ajatellaan, että sinulla on pentu tai nuori koira tai olet aivan uuden äärellä. Ota omaksesi ne, jotka tuntuvat hyvältä ja jätä muut hautumaan:
- Ei ole kiire mihinkään. Käytä rauhassa aikaa opiskeluun ja opetteluun. Ensin sinun tulee ymmärtää ja osata, jotta voisit opettaa koirallesi yhtään mitään.
- Perehdy harrastamasi lajin peruskäytöksiin eli niihin käytöksiin, jotka muodostavat hallinnan ja osaamisen koko pohjan. Niitä on yleensä 3-4 kpl. Ne on koiralle koulutettava, jotta voitaisiin saavuttaa kunnollinen hallinta ja edetä lajiharjoitteihin. esim.
- spanielit: luoksetulo, luovutus, paikoillaan olo ja lähellä pysyminen
- seisojat: luoksetulo, luovutus, paikoillaan olo ja nostolupa
- noutajat: luoksetulo, luovutus, paikoillaan olo ja seuraaminen
- Ymmärrä, että juuri koiran on motivoiduttava niistä ja sitouduttava niihin. Sillä jos se ei halua niitä, et pysty etenemään koulutuksessa kunnolla. Tämä tarkoittaa sitä, että koiran tulisi oppia suhtautumaan niihin todella optimistisesti. Jos koiralle nuo ovat ihan sama tai se suhtautuu niihin pessimistisesti, niin vaikeuksia on todellakin edessä. Jos et saa esim. koiraa pysymään hetkeäkään paikoillaan niin sen kanssa on hankalaa metsästää.
- Iso osa nouto-ongelmista ratkeaa sillä, että koira osaa ja haluaa luovuttaa. Panosta siihen.
- Rakenna motivaatiota ja yhteistyötä huolella. Tiedä, mistä koirasi pitää ja mistä se ei pidä. Testaile palkkoja! Kysy siltä, se kyllä vastaa. Käytä leikkiä hyväksi käytösten ja itsehillinnän rakentamiseen rakentamiseen. Muista, että tämä ei ole mitään preussilaista sotakoulua. Tämän harrastus, jonka tulisi olla molemmille palkitsevaa.
- Opettele näkemään käytökset kokonaisuuksina, jotka muodostuvat pienemmistä osatekijöistä eli pilkkomaan asioita. Silloin näet asiat selvemmin ja osaat ratkaista haasteet paremmin (katso alla oleva kuva noudosta esim.)
- Panosta luopumisharjoituksiin eli siihen, että koira pystyy ilman tunnekuohuja luopumaan tavoittelemistaan asioista. Oli se ruokaa, ihmisiä, riistaa, toisia koiria jne.
- Opettele ohjaamaan koiraa mahdollisimman hiljaa, äläkä huuda ja karju sille. Se on kamalan kuulosta, huonoa ohjaamista ja se saattaa olla rangaistavaa kokeissa. Ainakin se vaikuttaa yleisvaikutelmaan. Lisäksi, jos eivät vastaa vihjeisiin, niin vika on yleensä liian vaativassa tilanteessa.
- Jos koiralla on jokin haaste (esim. toiset koirat), niin se pitää ratkaista ensin ennen kuin vaativammat lajiharjoitteet aloitetaan. Voi olla, että tarvitset siihen ammattiapua. Haasteet kuitenkin yleensä ratkeavat, kun niille tehdään jotain.
- Lajiharjoittelun voit aloittaa kunnolla vasta, kun tunnet koirasi, ymmärrät, mitä koulutuksella halutaan ja olet varma, että perusharjoitteet ovat kunnossa.
- Rupea metsästämään vasta, kun tiedät, että hallinnan elementit ovat olemassa muuallakin kuin mielikuvituksessasi. (Ne usein ovat vain siellä).
- Teini-ikäiset koirat taantuvat usein merkittävästi. Se on normaalia ja menee yleensä ohi. Tässä kohtaa mitataan ohjaajan motivaatiota ja kykyä kestää. Huolehdi erityisesti siitä, että teinisi motivoituu siitä, mitä olette tekemässä.
- Älä käytä rankaisuja koirasi kouluttamisessa. Ne eivät ole hyvään oppimiseen lainkaan tarpeellisia. Sen sijaan ne saavat aikaiseksi välttämistä ja ikäviä tunteita. Sekään ei kuulu hyvään kouluttamiseen.
- Sinä olet vastuussa kouluttamisesta ja sen tuloksista. Älä ulkoista vastuuta koiralle. Se ei ole reilua. Sinä myös asetat tavoiteet, älä anna muiden määrätä niistä.
- Etsi itsellesi valmentaja, jonka kanssa voita harjoitella ja pallotella asioita. Hänen tulisi olla sellainen, jonka kanssa tulet toimeen ja tunnet olosi hyväksi hänen kanssaan.